Yönetmeliğe Uygun Yangın Dolabı
Yönetmeliğe Uygun Yangın Dolabı yangına ve olası müdahaleler hakkında ihtiyaçların bulundurulması gereken bir dolaptır.
Yangın dolabı tesisatının amacı bina içinde yangın ile mücadelede güvenilir ve yeterli suyun sağlanmasıdır. Bunun için bina içinde itfaiye su alma hattı ve yangın dolapları tesis edilmesi gerekir. Yangın dolapları tesisatı yer olarak bina içindeki kişilerin yakındaki küçük bir yangının kontrol etmesini ve söndürmesini sağlayabilmek üzere hazır halde bekletilen dolaplardır.
Tesisat, duvarlar üzerine veya kabinler içine monte edilmiş ve kalıcı olarak bir su temin tesisatına bağlanmış olan sabit birimlerden meydana gelir.
Yüksek binalarda boyutu 60 m’yi geçen katlarda ve toplam kapalı kullanım alanı 1000 m²’den büyük imalathane, atölye, depo, konaklama, sağlık, toplanma amaçlı ve eğitim binalarında bulunması gerekir. Bununla birlikte alanları toplamı 600 m²’den büyük olan kapalı otoparklarda, ısıl kapasitesi 350 kW’ın üzerindeki kazan daireleri yangın dolabı yapılması zorunlu olduğu için bu sayılı yerlerde yangın dolabı bulundurmak gerekir.
Yangın dolapları her katta ve yangın duvarları ile ayrılmış her bölümde aralarındaki uzaklık en fazla 30 metre olacak şekilde düzenlenmesi gerekir.
Yangın dolapları mümkün olduğu kadar koridor çıkışı ve merdiven sahanlığı yakınına kolaylıkla görülebilecek şekilde yerleştirilmesi zorunludur. Binanın yağmurlama sistemi ile korunması ve katlarda itfaiye su alma ağzı bırakılması gerekir.
Binadaki yangın dolapları, ıslak tip yağmurlama branşman hattından beslenebilir şekilde dizaynlanmış olması gerekir. Bu sayede yangın daha iyi kontrol altına alınır.
Yangın Dolabında Neler Olmalı?
Yangın dolabında neler olmalı konusunu maddeler halinde açıklamak daha uygun olur.
- Yangın durumunda kullanılması için gerekli olan ve yangın dolabında bulunması gereken malzemelerden ilki yangın musluğu diğer adı ile köşeli vanadır.
- 10 kgf/cm2 basınca dayanabilen keten hortum yada kauçuk esaslı lastik hortum da yangın dolabında bulunması gerekir.
- Hortumun ucuna bağlanmış fıskiyesi diğer adı ile lans de yangın dolabında bulunması gerekir.
Acil durum ve yangın müdahale ekiplerinin kullanacağı ekipman dolabında ise yanmaz elbise, eldiven toz maskesi, baret, atlama çarşafı, yangın battaniyesi, ilk yardım seti, yağmurluk, çizme gibi aletler bulunur.