tr

Yangın Algılama ve İhbar

Anasayfa » Yangın Algılama ve İhbar

Yangın Algılama ve İhbar

Can ve mal kayıplarına neden olan felaketlerden biri de yangındır. Yangın algılama ve ihbar yangınların yayılma hızını düşürür ve en kısa sürede müdahale edilmesini sağlar.

Bu sistemin temel görevi, yangın kaynağı yerinin en kısa süre içerisinde bulduktan sonra söndürülmesini sağlamaktır. Dolayısıyla yangının çıktığı yerin temel olarak algılanması ve ana işlevinin de doğru bir şekilde seçilmemesi yanlış alarma neden olur. Bu da sistemin güvenilirliğinden doğan sonuçları olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Yangın Algılama ve İhbar Çeşitleri

Yangın algılama ve ihbar çeşitleri ele alınırken aşağıdaki özellikler göz önüne alınmalıdır;

  • Dedektörler
  • Isı dedektörü
  • Alarm sireni
  • Yangın ihbar butonu
  • Kontrol panelleri
  • Duman Dedektörü
  • Yangın ihbar butonu
  • Test çeşitleri
  • Periyodik bakım

Kontrol Panelleri

Korunması gereken binanın büyüklüğü, algılama be uyan elemanların miktarına göre olmak üzere pek çok alanda kontrol panelleri değişkenlik göstermektedir.

Dedektörler

Seçim olarak dedektörler, oldukça önemli bir unsur haline gelmiştir. Bunun nedeni, dedektör yangınla günlük olayları birbirinden ayırır. Özellikle sigara dumanı, buhar, depolanan ürünler gibi ortamda olan gazlar gerçek bir yangından ayırt edilebilmelidir.

Duman Dedektörleri

Optik ve iyonizasyon olarak iki çeşide ayrılan duman dedektörleri, dumana karşı oldukça etkilir. Bu dumanların beyaz duman ve siyah duman olmasına karşı bir hassasiyet özelliği bulunur.

Isı Dedektörleri

Sabit ısıya karşı olarak ayarlanan tipte ya da ısı artışını algılayacak bir şekilde ayarlanan tipte ısı dedektörleri vardır. Diğer detektörlere oranla daha az hassastırlar.

Yangın İhbar Butonu

Alarm sisteminin harekete geçirilerek yangının olduğuna dair bir işaret vermek için kullanılır. Yangın ihbar butonu, kolayla ulaşılabilecek yerlerde olmalıdır.

Alarm Sirenleri

İlgili olan binada oturan kişiler için alarm durumuna getirerek tahliye etmek amacıyla alarm sirenleri kurulur. Bu sirenler tüm binanın duyacağı bir şekilde dizayn edilmesi gerekir.

Test ve Bakım

Kullanıcıların düzenli bir şekilde test ve bakımları gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Periyodik bakım, her sistemde olduğu gibi bu sistemde de önemlidir. İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun olarak yapılması ve insan sağlığının düşünülmesi ön planda olması gerekir.