Yangın Sprinkleri Çeşitleri
Yangın sprinkleri çeşitleri, farklı özelliklere sahip binaların varlığından dolayı ihtiyaçları karşılamak amacıyla üretilmiştir.
Yangın sprinklerinin, binalar için doğru bir şekilde seçilmesi büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde istenilen yangın korumasına sahip olunmayabilir.
Sprinkler duvarlara da monte edilebilmektedir ancak daha çok tavana monte edilir. Sistemler, tavana monte edilen borular ile çalışmaktadır.
Ateşe dayanıklı olan bu borular çelik, bakır ve plastikten üretilir. Sprink çeşitlerine göre bu borular, su, azot gazı ve hava ile doldurulabilmektedir.
Islak Boru Sprinkler Sistemleri
Islak boru sprinkler sistemleri, en çok kullanılan sistemlerdendir. Bu sistemin bakımı kolay bir şekilde gerçekleşir.
Sisteme ait borularda su, basınç altındadır. Sprinkler başlığı, meydana gelen yangını tespit ettiğinde fıskiyelerden suyu serbest bırakmaktadır.
Ancak bu sistemlerin soğuk havalarda kullanımı zor olabilmektedir. Çünkü boruların içerisindeki su donabilir. Ayrıca donan su borulara da zarar verebilmektedir. Tüm bunların yanında sızıntılara karşı sürekli olarak bakımının yapılması önemlidir.
Kuru Boru Sprinkler Sistemleri
Kuru boru sprinkler sistemleri, suyu borularda saklamamaktadır. Ancak ıslak boru sistemleriyle aynı tasarıma sahiptir. Karmaşık bir sistemi olduğundan dolayı özenli bir bakım istemektedir.
Bu tarz sistemlerde boruların içerisinde nitrojen ve basınçlı hava vardır. Ortamdaki ısı sprinkleri harekete geçirmedikçe, kapalı olan valf suyun boruya girmesini önler. Eğer ortamdaki ısı sprinkleri harekete geçirirse, hava boşalır ve vana serbest kalır. Sonrasında su borulara ulaşır ve sprinklerden akar.
Ön Tepkimeleri Sprinkler Sistemi
Ön tepkimeleri sprinkler sistemi içerisinde elektronik şekilde çalıştırılan bir valf bulunur. Bu valf aracılığıyla, su borularda tutulmaktadır.
Ayrıca bu sistem azot ve basınçlı hava içeren çift kilitleme mekanizması ile de monte edilebilmektedir.
Baskın Sprinkler Sistemi
Baskın sprinkler sistemi, tehlikeli alanlar için uygun olarak kullanılır. Birden fazla açık püskürtücüsü mevcut olmaktadır. Bu püskürtücüler yangın esnasında aynı dakikalarda harekete geçerler.
Genellikle depolarda ve zemin pencerelerinin yan tarafında ya da yangının kısa sürede büyüyebileceği alanlarda kullanılmaktadır.
Bu sistemlerde sprinkler kafası, ısı ile harekete geçmemektedir. Yangın alarmı ile çalıştırılır ve sonrasında manuel şekilde kapatılır.