Yangın Dolabı Kurulumu
Yangın Dolabı Kurulumu dikkat gerektiren ve belli kuralların olduğu bir durumdur. Yangın dolabı otomatik olmayan yangın tesisatına sahiptir. Binaların tasarım ele alınacak olursa binaların iç tasarımını uygun çeşitte tercih edilmesi gerekir. Yangını ilk olarak el ile yangın tüpleri sayesinde müdahalede bulunulur.
Yangının durumuna göre en yakın yangın dolabına gidilerek yangın dolabı açılır ve yangın hortumu açılarak yangın numarasını açık konuma getirilip yangına basınçlı su ile müdahalede bulunulur.
Yangının şiddeti giderek artıyorsa yangın springleri olarak devreye girer ve yangın bu şekilde kontrol altına alınır. Yangın söndürülemeyecek kadar şiddetli ise en kısa sürede itfaiye haber verilmesi gerekir.
El ile çalıştırılan yangın dolabı boru bağlantıları dişli bağlantı, kaynaklı, flanşlı yada kelepçeli bağlantılardan birisi tercih edilerek yapılır.
El ile çalıştırılan yangın boruları galvanizli demir veya dikişli-dikişsiz siyah boru ile yapılır. Çapları en az 2 cm olacak şekilde döşenir. Boru bağlantı türü, boru çeşidine göre farklılık gösterdiği için kuruluma bu konuda oldukça fazla dikkat etmek gerekir.
Yangın dolapları en uygun olan yere yani mümkün olduğu kadar koridor çıkışı ve merdiven sahanlığı yakınına, kolayca görülecek aynı zamanda dikkat çekecek pratik şekilde ulaşabilecek alanlarda olması gerekir. Yangın esnasında kolay şekilde ulaşılacak yerde olması yangının büyümesini önler. Yangın dolabı kurulumu yaparken bu hususa dikkat etmek gerekir.
Yangın Dolabında Olması Gerekenler Nelerdir?
Yangın dolabında olması gerekenler nelerdir sorusuna şu şekilde cevap vermek daha uygun olur.
El ile çalıştırılan yangın tesisatlarında mutlaka bir yangın dolabı kullanılır. Yangın dolabı bulunacağı alana göre en az 600x700x160 mm ebatlarında olması gerekir. Yangın dolabının içinde bulunması gereken eşyalar aşağıda sıralıdır.
- Yangın musluğu diğer adı ile köşeli vana
- 10 kgf/cm2 basınca dayanabilen keten hortum yada kauçuk esaslı lastik hortum
- Hortumun ucuna bağlanmış fıskiyesi diğer adı ile lans
Dolabın çeşidine göre bazı eşyalarda dolaba eklenir. Bu eşyalar aşağıda sırasıyla belirtilir.
- İki kişilik itfaiye elbisesi
- Koruyucu kasklar
- Isıyı karşı dayanıklı eldivenler
- Koruyucu kask için örme başlık
- Çizmeler
Yukarıda adı geçen malzemelerle binanın tam teçhizatlı bir yangın dolabına sahip olması mümkündür.