tr

Yangın Dolabı Kurulum Şartları

Yangın Dolabı Kurulum Şartları
04.05.2022
702

Ülkemiz de yapıların yangından korunması hussusunda ‘Yangın Yönetmeliği’ gereği yangın dolaplarının kullanılması;

Yapıların yangından korunması hakkında yönetmeliğin 94. maddesine göre ; Madde 94- (1) Tesisatın amacı; bina içinde yangın ile mücadelede güvenilir ve yeterli suyun sağlanmasıdır. Bunun için bina içinde itfaiye su alma hattı ve yangın dolapları tesis edilir. Yangın dolapları tesisatı; bina içindeki kişilerin yakındaki küçük bir yangının kontrol etmesini ve söndürmesini sağlayabilmek üzere, bina için tyapılmış olan sabit bir tesisatı ifade eder. Bu tesisat, duvarlar üzerine veya kabinler içine montelenmiş ve sürekliliği olarak bir su tesisatına bağlanmış olan sabit birimlerden oluşur. Yangın dolaplarının kurulumunda aşağıdaki şartlara uyulur;

1- Yüksek binalar da 60 m’yi geçmiş olan katlarda ve toplam kapalı kullanım kısmı 1000 m²’den büyük imalathane, atölye, depo, konaklama, sağlık, toplanma amacı ve eğitim binalarında, alanlarının toplamı 600 m²’den büyük olan kapalı otoparklarda, Isıl kapasitesi 350 kW’ın üzerindeki kazan daireleri yangın dolabı kurulumu zorunludur.

2- Yangın dolabı; her katta ve yangın duvarları ile ayrılmış her bölümde aralarındaki uzaklık 30 metreden fazla olmayacak şekilde düzenlenir. Yangın dolapları mümkün olduğu kadar koridor çıkışı ve merdiven sahanlığı yakınına kolaylıkla görülebilecek şekilde yerleştirilir. Binanın yağmurlama sistemi ile korunması ve katlarda itfaiye su alma ağzı bırakılması halinde, yangın dolapları, ıslak tip yağmurlama branşman hattından beslenebilir ve aralarındaki uzaklık 45 metreye kadar çıkarılabilir.

3- Hortumların saklandığı dolabın ve kabinlerin gerekli cihazların döşenmesine izin verecek büyüklükte olması şarttır. Bunların yangın sırasında hortum ve cihazların kullanılmasını zorlaştırmayacak şekilde tasarlanması ve sadece yangın söndürme amacı ile kullanılması gerekir.

4- Hortumları serme ve bağlama gibi becerilere sahip eğitilmiş personeli veya itfaiye görevlisi olmayan yapılarda, yuvarlak yarı-sert hortumlu yangın dolaplarının TS EN 671-1’e uygun olması şarttır. Hortumun, yuvarlak yarı-sert TS EN 694 normuna uygun, çapının 25 mm olması, uzunluğunun 30 m’yi aşmaması ve lüle (lans) kapama, püskürtme veya fıskiye veyahut her üçünü birden yapabilmesi gerekir.

5- İçinde itfaiye su alma ağzı olmayan yuvarlak yarı-sert hortumlu yangın dolabı tasarım debisinin 100 l/dak ve tasarım basıncının 400 kPa olması şarttır. Lüle girişindeki basıncın 900 kPa’ı geçmesi hâlinde, basınç düşürücülerin kullanılması gerekir.

6- Yetişmiş yangın söndürme görevlisi bulundurulmak zorunluluğun da olan yapılarda kullanılabilen yassı hortumlu yangın dolapları TS EN 671-2 standardında olması gerekir. Yassı hortumun; anma çapının 50 mm’yi, uzunluğunun 20 m’yi aşmaması ve lüle kapama, püskürtme veya fıskiye veyahut her üçünü birden yapabilmesi gerekir. Dolap tasarım debisinin 400 l/dak ve tasarım basıncının en az 400 kPa olması şarttır. Lüle girişindeki basıncın 900 kPa’ı geçmesi hâlinde, basınç düşürücü kullanılır.

7- Binalarda bulunan yangın dolaplarının ve hortum makara sistemlerinin TS EN 671-3 standardı gereği belirlenen düzenli bakımlarının, bina sahibi, yönetici veya sorumlu bina yetkilisi tarafından yaptırılması mecburidir. Bu zorunluluklarla beraber, yapıda bulunan özel risklerin durumuna ve ihtiyaca göre farklı özellik ve standartlarda yangın dolapları kullanılabilmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.