Islak Alarm Vanası
Islak alarm vanası, ıslak borulu sprinkler sisteminde ısıtılmakta olan hacimler ve suyun da +4 C’nin altına düşerek donma ihtimalinin ortadan kaldırılması için üretilen bir ekipmandır. Kullanım amaçları;
- Alarm çek vana
- Su akış dedektörü için
- Elektronik alarm vermek
Bu amaçlarla kullanılmakta olup, işletmeler tarafından iş sağlığı ve güvenliği için kullanımı tercih edilir.
Islak Alarm Vanası Uygulama Alanları
Islak alarm vanası uygulama alanları çok geniştir. Buna karşın birkaç örnek verebiliriz;
- Fabrikalarda kullanılır
- Atölyelerde kullanımı yaygındır
- Hastanelerde kullanılır
- Yüksek katlı konutlarda ve rezidanslarda iş sağlığı ve güvenliği şartlarına göre kullanılması gerekir
- Alışveriş merkezlerinin hemen hepsinde kullanılır
- Depolarda kullanım alanları geniştir
Gibi alanlarda kullanılır. İş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğine göre kullanılması gereken alanlarda Islak alarm vanası kullanılır.
Islak Alarm Vanası Çeşitleri
Islak alarm vanası farklı bölgeleri ve çeşitleri vardır. Tüm bunların kullanım alanları farklı olup her birinin de bir işlevi vardır. Öncelikle çeşitleri aşağıdaki gibidir;
- Islak Alarm Vana Gövdesi
- Geciktirme Hücresi
- Su Motor Alarm Gongu
- Basınç Anahtarı
Islak Alarm Vana Çeşitlerinin Özellikleri
Islak Alarm Vanası Gövdesinin özelliklerine baktığımızda; flanşlıdır, yivli ve yivli flanşlıdır, montaj şekli dikeydir ve basınç olarak da 200-300 psi basıncındadır.
Geciktirme Hücresinin özelliğine baktığımızda ıslak tip sprinkler sisteminde küçük basınç dalgalanmalarında yanlış alarmın verilmesi sonucunda paniğe neden olmasının engellenmesi için kullanılmaktadırlar.
Su motor alarm gongu özelliklerine baktığımızda ise; ıslak kuru ve baskın sistemlerle beraber iç ve dış ortamlarda kullanılabilen hidrolij operasyonlu su akışının ürettiği yüksek desibel sayesinde kolay bir şekilde duyulmasını sağlayan çanlardır. Ayrıca geciktirme hücresiyle beraber trim seti de kullanılabilmektedir. Duvara monte edilebilen ve alarm vanasının üzerine monte edilebilen şeklinde 2 tipi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra alarm vanası üzerinden gelen hattın üzerinde öncelikle pislik tutucu vana kullanılmaktadır. Daha sonra da su motor gongu montajı yapılır.
Basınç anahtarı ele aldığımızda ıslak, baskın, kuru ve ön etkili olan otomatik sprinkler sistemlerinde basınç düşümünün ya da artışının tespit edilmesi üzerine alarm verilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Maksimum basınç ayarlaması 4 ile 20 psi arası olup hava ve su basınç anahtarı olarak iki modeli bulunmaktadır.