tr

Davlumbaz Söndürme Sistemi

DAVLUMBAZ SÖNDÜRME SİSTEMİ

Davlumbaz söndürme sistemi, davlumbazların kullanım alanlarının olduğu yerlerde ortaya çıkan yangınların söndürülmesi için kullanılmaktadır. Davlumbazların en sık tercih edildiği alanlar mutfaklardır. Özellikle de mutfaklarda bu tür yangınlarla karşılaşmak olası ihtimallerdendir. Davlumbazlar bulunduğu yerin havasını temizleme görevinde bulunmaktadır. Burada içeride olan havayı dışarıya çıkarır.

Davlumbaz Söndürme Sistemi Neden Tercih Edilir

Davlumbaz söndürme sistemi, içeride olan havayı dışarı atarken yağ gibi yanıcı maddeler kendi bünyesinde toplanır. Düzenli olarak temizlenmeyen bu sistemler, yağın yoğunluğunun günden güne artması sonucunda yangın çıkma ihtimalini de maksimum seviyeye çıkarmaktadır. Dolayısıyla da temizleme ve içeride birikmiş olan yağların ve atıkların ortadan kaldırılması gerekir. Zaten mutfakta ve gıda üretim alanlarında hijyen ve sanitasyon oldukça önemlidir. Dolayısıyla da temizlik şartlarının yerine getirilmesi hem hijyen açısından hem de iş sağlığı ve güvenliği bakımından oldukça önemlidir. Aksi takdirde içeride biriken yağ gibi yanıcı maddeler, büyük yangınlara neden olur. Sıvı yangınlar, her çeşit yangın söndürme ile söndürülemez. İçeride bulunan havayı dışarı çıkaran ve mekanın da havasının temiz olmasını sağlayan bu sistemin en sık kullanıldığı yerler;

  • Otellerin yemek üretim bölümleri
  • Tatil merkezleri yemek üretim yerleri
  • Alışveriş merkezleri yemek üretim yerleri
  • Sağlık kurumları yemek üretim yerleri
  • Endüstriyel tesisler
  • Havaalanlarındaki yemek üretim yerleri

Davlumbazların Kullanım Alanlarında Alınması Gereken Tedbirler

Bu alanlarda gerekli önlemlerin alınmaması durumunda büyük yangınlar ortaya çıkabilir. Dolayısıyla da davlumbaz sistemleri burada devreye girer. Kısa bir süre içinde devreye giren bu sistem sayesinde güvenlik kontrol altına alınır ve yangının da ortaya çıktığı noktalara gerekli müdahaleler edilebilir. Hızlı ve güvenilir bir şekilde yangın söndürme sistemlerinden olan davlumbaz söndürme sistemi;

  • Baca
  • Ocak
  • Fritöz
  • Izgara

gibi yerlerde ortaya çıkan yangınların engellenmesini de sağlamaktadır. Özellikle de büyük işletmelerin yemek üretim alanlarında bu sistem kısa bir sürede müdahale ettiğinden dolayı kullanımı sıklıkla tercih edilmektedir. Davlumbaz söndürme sistemi kullanılmayan mutfaklar ve üretim yerleri, ortaya çıkan olası bir yangında büyük bir yangına sebebiyet vererek bütün binayı yakma özelliğine sahiptir. Mutfaklarda ortaya çıkan yangınların kısa bir süre içinde söndürülmesini istiyorsanız mutlaka kullanım önerilir. 

Davlumbaz Söndürme Sistemi Nasıl Çalışır

Yangın başladığında belli sıcaklık düzeylerinde eriyebilen algılama elemanları dizili çelik tel hattı, normal koşullar altında gergin durumdayken algılama elemanlarının erimesiyle gevşer ve bağlı bulunduğu boşaltma ünitesini harekete geçirir. Otomatik olarak devreye alınmış sistem, manuel boşaltma sistemi kullanılmasıyla da düşük pH değerindeki sıvının davlumbaz, baca ve mutfak ekipmanları üzerine boşalmasını sağlar. Her iki metot da cihazlara giden gaz ve elektriğin otomatik olarak kesilmesi ve davlumbaz söndürme sisteminin devreye girmesini sağlar.

Davlumbaz Sistem Elemanları:

•    Söndürücü Tüpü Potasyum karbonat K2CO3 söndürme solüsyonu Basınçlı çelik tüpler, yangın durumunda söndürücüyü boşaltmak için hazırdır. Silindirdeki basınç göstergesi, sistem durumunun görsel takibine olanak verir.
•    Söndürme Ekipmanı Sisteme özel manuel veya 130°- 140°C’de rijit kırmızı hortum ile birlikte sistem aktive edilir. Diyafram Valfi M 30×1.5mm Manometre, Ø23 0÷28 Bar M10x1mm Rijit (sert) hortum bağlantı valfi, G 3/8″ Çıkış Braketi
•    Tüp Montaj Askılığı
•    Yangını Algılama Otomatik/Manuel algılama ve aktivasyon kontrolleri ile 24 saat koruma sağlanır. Rijit (sert) hortum 4x6mm, Algılama: 130-140°C
•    Nozullar Koruyucu nozul kapakları, kirlenmeye, söndürücü maddenin düzgün boşalmasını engelleyecek yağ tıkanmalarına karşı nozulu korur. G 3/8″, MS 58, koruyucu başlık, paslanmaz süzgeç Panel bağlantısı, M 20×1.5mm, Manometre, Ø23 0÷28 Bar M10x1mm, Rijit (sert) hortum bağlama valfi, emniyet pimi, mühür, boşaltma butonu.

Onaylar:
UL 300 – Fire Extinguishing Systems for Protection of Restaurant Cooking Areas, NFPA 96 – Ventilation Control and Fire Protection of Commercial Cooking Operations, CE – Compliant

Akış Sayısına Göre Silindir Kapasiteleri
1,6 Gal / 6 Lt (1-5 Akış) 2,5 Gal / 10 Lt (5-7 Akış) 3,0 Gal / 12 Lt (7-10 Akış) 4,0 Gal / 15 Lt (10-12 Akış) 4,6 Gal / 18 Lt (12-15 Akış) 6,0 Gal / 22 Lt (15-20 Akış)

KULLANIM ALANLARI
•    Restoranlar
•    Oteller
•    Hastaneler
•    Tatil köyleri
•    Alış veriş merkezleri
•    Fabrikalar
•    Okullar

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 09.09.2009  / 27344 MADDE 57- (1) Konutlar hariç olmak üzere, alışveriş merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda 100’den fazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılması ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama, gaz kesme ve uyarı tesisatının kurulması şarttır.

Ürün Sipariş Formu

    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.