Sprinkler Çalışma Sistemi
Sprinkler çalışma sistemi net bir şekilde açıklanacak olursa; olası bir yangın durumunda daha başlangıç aşamasındayken, yangını fark ederek büyümesine engel olmaktadır.
Dumanı algılayan sensörler, öncelikle yangını fark eder ve aynı sürelerde ana panoya ikaz gönderilir. Böylelikle bütün personeller, yangın konusunda uyarılır. Sonrasında ise söndürme için müdahaleye başlamaktadır.
Giderek şiddetlen alevlere ve yükselen sıcaklığa, otomatik olarak sprinklerin ucundaki söndürücü sıvıların patlaması sonucu müdahale edilir.
Bunun sonucunda ise, boğucu dumanın zemine yapıştırılması sağlanır ve personellerin yangın alanından tahliye edilebilmesi için zaman kazandırılmış olur. Ayrıca profesyonel ekiplerin yangına müdahale etmesi için, görüş açısı bakımından kolaylık da sağlanır.
Sprinkler Rozeti
Sprinkler rozeti kullanımı, alçı duvar veya asma tavan olan mekânlarda, sprinklerin montaj aralığının tam olarak ayarlanmadığı alanlar için tercih edilir. Ayrıca sprinklerin dekoratif açıdan güzel görünmesi istenen yerlerde de kullanımı vardır.
Bu ürün yatay duvar tipi ya da aşağı bakan sprinkler ile beraberde kullanılabilir. Beyaz renklerde üretildiği gibi, kromajli olarak da üretilirler.
Pendent Sprinkler
Pendent sprinkler, tavan üstündeki borulardan sarkmaktadır. İçerisindeki söndürücü sıvının, konik ve kubbeli düzende bir dışbükey yardımıyla dağıtımını sağlar.
Geleneksel pendent sprinklerin yapılan montaj sonrasında, baş kısmı görünür hâlde olmaktadır. Ancak dekoratif plakların arka kısmına gizlenebilen pendent sprinklerde mevcuttur.
Bu tür sprinklerde, giriş alanında bulunan saç deliklerini kapatmak için dekoratif görünüme sahip rozetlerde kullanılır.
Pendent sprinkler, mekânlarda en çok kullanılan yangın sprink başlığı olmaktadır.
Upright Sprinkler
Upright sprinkler, kullanım açısından kolay ve pratiktir. Ayrıca güvenli bir kullanımda sunmaktadır.
Yangından korunmak istenen yerlerde, özel olarak tasarlanmış olan boru ağının üstüne bu sprinkler monte edilmektedir. Bu ürünlerin montesi, alanı kaplayacak şekilde yapılmaktadır.
Sızdırmazlık cam tüp içerisindeki sıvı, yangın meydana geldikten sonra sıcaklığın artması sonucu genişleyerek patlamaktadır. Ortam sıcaklığı 30 derecenin üstünde olduğunda, sprinklerin otomatik şekilde patlama işlemi gerçekleşir.
Yangın söndürücü sıvı, patladıktan sonra su dağıtıcıya çarpmaktadır. Sonrasında ise yangın üzerine püskürtülür. Bu şekilde su akışı sağlanmış olur ve yangına ilk müdahale gerçekleşir.