tr

Sprinkler

Sprinkler
30.12.2020
677

Sprinkler

Bir yangın sprinkler sistemi, bir ev veya ticari binanın yangından korunma sisteminin basit, ancak anahtar, aktif bir bileşenidir.

Tavanlara veya yan duvarlara monte edilen sistem, bir su kaynağı, bir su dağıtım boru sistemi ve yağmurlama başlıklarından oluşur. Sprinkler, dumanla tetiklenmese de yangın algılandığında suyu otomatik olarak tahliye eder. Yangını kontrol eder veya söndürür, dolayısıyla hem yangın algılama hem de söndürme sistemidir.

Sprinkler sistemi, Hiram Stevens Maxim’in öncülüğünü yaptıkları 19. yüzyılın sonlarından beri var. Her yıl takılan 40 milyondan fazla sprinkler başlığı ile artık dünya çapında yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Bu sistem genellikle bir binanın içinden geçen bir boru ağında basınç altında tutulan suyu içermektedir

 Yangın sprinkler çeşitleri

Dört ana tip yangın sprinkler sistemi vardır:

  • Islak boru Sprinkler sistemi
  • Kuru boru Sprinkler sistemi
  • Baskın(Deluge) Sprinkler sistemi
  • Ön tepkili Sprinkler sistemi

Konut binalarında en yaygın olan ıslak borulu yangın sprinkler sisteminde, soğuk su borularda basınç altında depolanır ve önceden belirlenen ısı seviyesine ulaşıldığında sprink başlıkları tarafından hemen serbest bırakılır.

Kuru borulu sprink sistemlerinin devreye girmesi biraz daha uzun sürer ve boruların donup patlayabileceği ısıtılmamış / kullanılmayan binalarda kullanılır. Azot gazı veya basınçlı hava, bir su depolama tankına veya ana şebekeye bağlı olarak borularda depolanır. Bir yangının çıkması üzerine, borulardan hava sızarak suyun borulardan sprinkler başlıklarına akmasına neden olur.

Baskın (Deluge) sprink sistemleri tipik olarak, depo yükleme alanları ve yüksek binalar gibi hızlı yangın hasarının önemli bir sorun olduğu alanlarda kullanılır. Bu sistemlerde nozul her zaman açıktır. Su tahliye vanasını açan bir alarmla tetiklenirler.

Ön tepkili sprinkler sistemleri, genellikle su hasarı riski yüksek olan alanlarda kullanılan ıslak ve kuru boru sistemlerinin bir kombinasyonudur. Su sprinkler başlıklarına bırakıldığında yangın tespit edilinceye kadar borularda depolanmaz. Tepki süresi, standart ıslak borulu sprinkler sistemi kadar hızlıdır. Otomatik yangın sprinkler sistemleri de mevcuttur ve ofisler ve alışveriş merkezleri gibi geniş alanlarda etkilidir.

 

Birden fazla algılama teknolojisi kullanan ve daha hızlı tepki vermesi gereken SMART (Simultaneous Monitoring, Assessment and Response Technology) sprinkler sistemleri şu anda geliştirilmektedir.

Su yerine su sisi çıkaran fıskiyeler başka bir alternatiftir.

Yangın sprink başlıkları

Yangın sprinkler başlığı, yangın algılandığında suyu boşaltan bir sprinkler sisteminin bileşenidir. Çeşitli tasarımlarda gelir.

Her bir sprinkler başlığı, yangına su salmak için açılan bir tetik mekanizması içerir. Çoğu konut tipi yangın sprinkler sistemi için uygun olan geleneksel başlıklarla, bir miktar su tavana boşaltılır. Dikey veya asılı sprey sprinkler, tüm suyu aşağıya doğru yönlendirir ve yüksek tavanlı odalar için uygundur.

Başlıkların rahatsız edici olması gerekmez ve estetik açıdan daha hoş hale getirmek için tavana gömülebilir veya reçine kapaklarla kaplanabilir. Yan duvar sprinkleri duvardaki yüksek bir noktaya takılır. Genellikle geleneksel sprinkler başlıklarından daha geniş su kapsamı sağlarlar.

Suyu geri tutan kafanın içindeki tıkaç, düşük bir sıcaklıkta eriyen bizmut, kurşun, kalay ve kadmiyum karışımından veya genişleyen gliserin bazlı bir sıvı içeren küçük bir cam ampulden yapılmış olabilir. Isındığında parçalanır, suyu serbest bırakır.

Her bir sprink başlığı bağımsız olarak hareket eder. Yalnızca yangının üstündeki sprinkler çalışacak, yangın üzerindeki su basıncını en üst düzeye çıkaracak ve binada yangın ve su hasarını azaltacaktır. Sprinkler, yangın hortumlarına göre çok daha az su kullanır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.