tr

FM 200 Gazlı Yangın Söndürme Sistemi

FM 200 Gazlı Yangın Söndürme Sistemi
14.11.2014
4.365

FM 200 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ

Sistemin Genel Çalışma Prensibi

Korunacak her mahal içine ayrı tüp veya tüp grubu yerleştirilecektir. Her bir mahal için ayrı bir Söndürme Kontrol Paneli bulunacaktır. Her bir Söndürme Kontrol Panelinin hata, arıza, alarm, gaz boşaldı durumu adresli yangın izleme panelinden izlenecektir.

Algılama detektörleri her bir mahal içerisinde çapraz zon prensibine göre yerleştirilecektir. Bunun anlamı söndürme işleminin kendiliğinden başlaması için, panelin her iki zonundaki dedektörlerin de algılamayı yapması gerektiğidir. Çapraz zonların her birine, noktasal tip dedektörler yerleştirilecektir. Kontrol panelinin 1. zonuna bağlı olan dedektörlerden biri algılama yaptığında, siren kesik kesik çalmaya başlayacaktır.2.zona bağlı olan bir dedektör de algılamayı yaptığında, siren devamlı olarak calmaya başlayacak ; bununla birlikte gazın mahale boşalması için önceden panele tanımlanan süre (30 sn.) geri saymaya başlayacaktır. Panelde programlanan geri sayma süresinin bitiminde Söndürme Kontrol Paneli, gaz tüplerinin içerisindeki gazı mahalde boşaltacaktır. Bu esnada panel üzerindeki bekletme butonuna basılı tutulduğu süre içinde panel boşaltma fonksiyonlarını durduracaktır. Bekletme butonu serbest bırakıldığı takdirde 10 sn. geri sayma işleminin ardından gaz mahale boşalacaktır ve flaşörlü siren devreye girecek ve hem ışıklı hem sesli uyarı başlayacaktır. Flaşörlü siren devreye girdiyse mahale gaz boşalmış demektir.

– Geri sayma süresi başladıktan sonra, sayımı manuel olarak durdurmak için “bekletme butonu “ olacaktır. Bekletme butonu basılı tutulduğu sürece geri sayım sayacı işlemeyecektir. Buton bırakıldığında sayım kaldığı yerden devam edecek ve süre bitiminde gaz otomatik olarak boşaltılacaktır.

– Detektör tetiklemesinden bağımsız olarak, gazın elektronik olarak boşaltılabilmesi için bir “boşaltma butonu” olacaktır. Butona basıldığında gaz mahale boşaltılabilecektir.

– Ayrıca tüplerin söndürme paneline bağlı detektörlerden kumanda almaksızın elle boşaltılmasını sağlayacak mekanik kumanda sistemi bulunacaktır.

– Damperler birinci alarmdan sonra veya boşaltma butonuna basıldığında kapatılacaktır.

– Kapılar manyetik kontakt ile adresli yangın izleme panelinden izlenecektir

FM 200 Gaz Özellikleri

– Renksizdir, kokusuzdur ve iletken değildir.

– Ozona zarar vermezFiziksel olarak söndürme yapar.

– Fiziksel olarak söndürme yapar.

– Boşalım sonrası artık bırakmaz temizlik gerektirmez.

– İnsan bulunan mekanlarda güvenle kullanılabilir.

– En yaygın kullanılan Halon 1301 alternatifidir.

– Ekonomiktir.

– Az yer kaplar.

– Boşalma süresi 10 saniyedir

FİZİKSEL ÖZELLİKLER
Kimsayal adHeptafluoropropane
Kimyasal FormülCF3CHFCF3
ISO 14520 – TS EN 15004 ve NFPA2001 standartlarıyla uyumu:HFC-227ea
Moleküler ağırlık:170
1.013 bar’daki kaynama noktası-16.4C
20C’de sıvı yoğunluğu1407 kg/m3
Kritik Sıcaklık101.7C
Kritik Basınç29.12 bar
20C’deki buhar basıncı3.91 bar
1atm’deki göreli elektrik direnci: 25C ( N=1.0):22.0
Maksimum doldurma yoğunluğu1.15 kg/l
Heptan için tasarım konsantrasyonu9%
20º C ‘de heptan için taşma faktörü0.721 kg./m3
SınıfA(ISO) yüzey yangınları için tasarım konsantrasyonu:7.9%
Sınıf A(ISO) yüzey yangınları için akış katsayısı0.625 kg./m3
Sınıf A(ISO) daha yüksek yangınları için tasarım konsantrasyonu8.5%
Sınıf A(ISO) daha yüksek yangınları için akış katsayısı0.677 kg./m3
Sınıf A(NFPA) yangınları için tasarım konsantrasyonu7.3%
Sınıf A(NFPA) yangınları için akış katsayısı0.574 kg./m3
NOAEL9%
LOAEL10,5%
Ozona zarar verme potansiyeli0
Sera etki potansiyeli2900

FM 200 Sisteminde Kullanılan Ekipmanlar ve Teknik Özellikleri

Silindirler :

– Çelikten imal edilmiş olmalıdır.

– Silindir kapasiteleri 5lt ila 120lt arasında 42bar basınçta, 142 ila 240lt kapasitelerde ise 25 bar basınçta seçilmelidir

– Silindirin test basınçları, yukarıda belirtilen silindir hacimlerine göre belirlenen işletme basınçlarının 1,5 kez daha fazla basınçta test edilmiş olmalıdır.

Vana Grubu:

– Vana grubu üzerinde manometre yer almalıdır. Manometre üzerinde operasyon basıncı – düşük basınç göstergeleri yer alacaktır. Her biri ayrıca renklerle kodlandırılacaktır.

– Vana grubu üzerinde, solenoid vananın, gelecek olan uyarıyı vanaya iletileceği bir port olmalıdır.

– Silindir içinde yer alacak olan sifon düşey kullanımlar için dik, yatay kullanılacak olan silindirlerde de yatay olacak şekilde imal edilmelidir. Sifon, gazın dışarıya atılması maksadıyla vana grubuna uyumlu çalışacak şekilde imal ve monte edilmelidir.

– Boşalan silindirlerin yeniden dolumu için vana üzerinde uygun düzenek yer almalıdır.

– Vana grubu içinde “Rubber disc” diyafram olmalıdır. Bu kısım vananın uygun basınç altında çalışmasını sağlayacak olan parçadır. Değiştirilmesi gerektiğinde orijinal ile değişecek ve yeniden dolumu gerçekleştirecek şekilde olmalıdır.

Selenoid Vana ( Esas tetikleme mekanizması)

– Elektrikli kısım ve pnömatik tetiklemede kullanılacak olan mekanik kısım olmak üzere 2 kısımdan oluşmaktadır.

– Elektrikli kısım 24 VDC , Bobin rezistansı 100 Ohm , bekleme anındaki amperaji 30 mA Yangın anında çektiği akım 1 Amp den aşağı olmamalıdır.

– Solenoid vana 5 C – 49 C arasında % 100 verimlilikle çalışmalıdır.

– Solenoid vana tetikleme sistemi direkt olarak HFC227ea silindirinin üzerinde veya yardımcı azot silindiri üzerinde bulunmalıdır. Tetiklemede azot silindiri kullanılıyorsa, en az 200 ml kapasiteli olacaktır. Azot silindirinin en az 60 barda dolumu yapılmış olmalıdır.

– Solenoid vananın elektrikli veya manuel olarak tetiklenmesinden sonra vana grubu gazı direkt olarak mahalle gönderecektir. Tetiklemede azot silindir kullanılıyorsa, bu silindir devreye girecek ve basınçlı azot gazı , pilot hortumla silindir üzerinde yer alan vana grubunu tetikleyecektir

Yardımcı Tetikleme Mekanizması

– Yardımcı tetik mekanizmasında tetikleme işlemi sadece pnömatik olarak gerçekleşecektir.

– İkinci silİndirden itibaren grubun tüm silindirlerinde yardımcı mekanizmalar kullanılacaktır. Yardımcı tetik mekanizmasında 2 pilot hortum kullanılacaktır. Biri silidir vanasına diğeri ise diğer yardımcı tetik mekanizmasına uzayacaktır. Son yardımcı tetik mekanizmasında ise sadece 1 pilot hortum kullanılacaktır.

Nozullar

– Nozullar, proje ve hidrolik hesaplara göre elde edilecek sonuçlara uygun çap ve tipte olmalıdır. Nozullar aluminyum veya pirinçten mamul olacak pirinç olanların üzerine kromaj kaplanacaktır.

– Hesaplamış miktardaki FM200 gazının korunacak ortama max. 10 sn içerisinde boşalmasını sağlayacak sayıda ve çapta olmalıdır. Duvar tipi nozullar 180 derece veya 360 derece merkezi nozulların boşaltma delikleri standart olmalıdır.Hesap sonucu delinen diyafram orifisi ilgili nozula monte edilerek kalibrasyon sağlanmalıdır. ½”-2” çaplarda olabilecektir.

Kollektörler

– İki veya daha fazla silindirden oluşan söndürme gruplarında gaz akışının sağlıklı olarak ve aynı zamanda olmasının temin etmek üzere kolektör imal edilmelidir.

– Üzerinde her silindirden gelen boru bağlantısı üzerinde çekvalf bulunmalıdır.

– Kollektör üzerinde basınç anahtarı için özel bir bağlantı elemanı yer alacaktır.

Basınç Anahtarı ( Pressure switch )

– Gazın boşalması ile beraber, kollektörden çıkan gazı algılayarak, yangın alarm paneline bilgi veren anahtar, her kollektör için 1 adet olmak üzere monte edilecektir. Resetlemek için üzerinde kol bulunmalıdır.

– IP 65 koruma sınıfında üretilmiş olacaktır.

– 5 A, 220 v AC- 1A 24 V DC akım çekecektir.

Opsiyonel Ürün: Düşük basınç Anahtarı (Low Pressure switch)

– Tercihe bağlı ürün: Gazın basıncının azalması ile beraber, yangın alarm paneline bilgi veren anahtar her silindir için 1 adet olmak üzere monte edilecektir.

Borular

– Dağıtım boruları, gazın kolektörden koruma yapılacak ortama taşınmasını sağlar.

– Basınç düşürücü sonrası borular dikişsiz çelik çekme malzemeden min . ASTM Sch 40 ve üzeri veya eşdeğeri DIN standartlarına uygun olmalıdır.

– Minimum 90 bar dayanım basınçlı fittingsler dövme çelikten imal edilmelidir. Borular tavana ve duvara çelik dubel ile özel askı elemanları ile bağlanır. Döküm patent fittings kullanılmayacaktır.

Montaj destek elemanları

– Silindirlerin, düşmesini engellemek ve rijit bir montaj elde edebilmek için, her silindir için yapılmış özel bir çelikten üretilmiş şerit halinde ankraj kullanılacaktır.

– Rengi silindirlerle aynı veya siyah olacaktır.

– Destek elemanlarının duvara montajının yapılması için en az 40 x 40 x 4 mm galvaniz profil kullanılacaktır.

– Keza boruların, tavan kotunda veya proje gereği olarak yüksek tavanlı yerlerde 4.8 metrenin daha yukarıda boru ve nozul montajı yapabilmek için boru askıları ve kelepçeleri kullanılacaktır.

Yangın Söndürme Kontrol Sistemi

Söndürme Kontrol Paneli

– Kontrol paneli mikro işlemcili olmalıdır. Kontrol paneli çapraz bölge (Cross Zone) prensibine göre çalışacaktır. İki adet 7Ah 12VDC kurşun asit aküsü ile beraber olacaktır. Yeterli sayıda durum LED göstergesi ve hata LED göstergesine sahip olmalıdır. Programlanabilir gecikme, alarm rölesine ve başlatma düğmesine sahip olmalıdır.Gecikme süresi 0-60sn arasında programlanabilmelidir. Panel kapağı üzerinde onaylama (acknowledge), harici siren susturma(signal silence), reset, devre dışı bırakma (output disable) butonu bulunmalıdır. Devre dışı bırakma butonu siren ve/veya solenoidleri devre dışı bırakabilme özelliğine sahip olacaktır. Ayrıca olası bir alarm durumunda elektrik panosuna kuru kontak göndererek klimaları devre dışı bırakabilmelidir(Elektrik panosu bu kuru kontak ile bu işlemi yapabilir özellikte olmalıdır.).Her bir algılama çıkışından, 25 adet dedektörü izlenebilmelidir. Bu sayede korunan alanda en fazla 50 adet dedektör izlenebilecektir.

– Söndürme paneli üzerinde aşağıdaki fonksiyonlar izlenebilir olmalıdır.

  • Sistem devrede
  • Sistem hatası
  • Zone hatası
  • Boşaltma hatası
  • Zone alarm
  • Alarm ses kesme
  • Abort hatası

– Söndürme paneli aşağıdaki özelliklerde olmalıdır.

  • 3 adet dedektör zon çıkışı
  • (3. zon algılama zonu olarak kullanılabilir.)
  • 2 adet boşaltma çıkışı ( 4 adet solenoid tetikleme)
  • 4 adet kontak (3 Amper @ 30 VDC/120VAC)
  • 2 adet izleme çıkışı (Örn; Düşük Basınç Alarmı, Kapı açıldı bilgisi)
  • 1 adet bekletme butonu giriş çıkışı
  • 1 adet boşaltma butonu giriş çıkışı
  • 3 adet uyarı cihazı çıkışı (siren vb. Için)
  • Teknik Özellikler
  • Enerji giriş : 240 VAC / 50 Hz
  • Boyutlar : 362 mm x 152 mm x 483 mm
  • Çalışma sıcaklığı: 0 ile 49 santigrad derece arası
  • NEMA 1 korumalı, mavi veya kırmızı renk, çelik kasa ve kapak

Hissedici elemanlar

– Hissedici elemanlar, ortamda çıkabilecek bir yangının özelliğine göre, duman veya ısıyı uygun şekilde algılayarak belirleyip, kontrol paneline sinyal olarak iletebilecek yapıda olacaktır.

– Her bir detektör algılama alanı 30m2 alanı geçmeyecektir. Asma tavan ve döşeme olan yerlerde, tavan ve döşeme içine de tesis edilecektir.

Bekletme Butonu

– Sistem genel alarm durumundayken kontrol panelinin geri sayma süresini durdurur veya geri saymayı yeniden başlatır.

– Basılınca durdurma işlemini yapan özellikte olmalıdır.

Manuel Boşaltma Butonu

– Manuel olarak devreye alındığında kontrol paneline gazı boşalt sinyali gönderir.

– Kontrol paneli bu komut ile gazı ortama boşaltma işlemine başlar. Çift hareketle aktive olan tip olmalıdır.

Siren

– Alarm sinyalini, gazı söndürme yapılacak ortama bildirir.

– 18- 24 VDC farklı seslere ayarlanabilir ve min 80dB özelliğinde olacaktır.

Flaşörlü Siren

– Gazın ortama boşalma işleminin başladığını bildirir.

– Söndürme yapılan mahallin girişinde görünür bir yere konulacaktır.

– 18-24 VDC, farklı seslere ayarlanabilir olacaktır.

Kullanıldığı Yerler:

  • Bilgi işlem merkezleri,
  • İletişim sistemleri,
  • Medikal malzemeler,
  • Tıbbi ve Endüstriyel Laboratuvarlar,
  • Tarihi ve sanat değeri yüksek eşyalar ,
  • Telefon santralleri,
  • Telekominkasyon Odaları,
  • Jeneratör ve UPS odaları,
  • Değerli Malzeme depoları,
  • Transformatör ve Güç dağıtım Panoları,
  • Elektrik Dağıtım Panoları,
  • Türbin Kabinleri,
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.